Vad kostar en grund?

OLYMPUS DIGITAL CAMERASom alltid när det kommer till olika byggnationer som man gör till eller för huset så är det ganska svårt att sätta ett fast helhetspris för en grund. Det beror på att det är stora variationer beroende på vilken typ av grund det är som man vill ha och dessutom spelar det roll hur stor yta som behövs grundas. Det finns alltså inget klart svar på det, även fast man kan hitta vissa riktlinjer, men det bästa man kan göra som kund är att ta in en mängd olika offerter på det arbete som man vill ha utfört för att upptäcka i vilket prisspann man rör sig kring.

Det som har blivit allra mest populärt att använda sig av idag när man väljer grund är att gjuta en platta. Det har sina fördelar, rent isoleringsmässigt, och görs arbetet på rätt sätt så kan man räkna med att få en stabil och bra grund som inte behöver kosta alldeles för mycket. En gjuten, solid betongplatta har fått oförtjänt dåligt rykte, och det beror på att när grundplattan väl började användas så gjorde man på fel sätt. Man la helt enkelt isoleringen ovanpå betongplattan, vilket då gjorde att fukt kunde tränga upp igenom betongen och via isoleringen vandra in i huset, då framför allt väggarna, och det ledde till mängder av mögelskador och fuktproblem.

Idag är det en annan historia, och genom att istället ha isoleringen under betongen så löser man det problemet som man tidigare haft. Dessutom måste man se till att dräneringen fungerar som det ska, för gör den inte det så har man gjort allt arbete i onödan, det är nämligen livsviktigt för grunden till huset att dräneringen är bra gjord, annars kommer man få riktigt stora problem.

Eftersom att det här är det vanligaste sättet idag att sätta en grund så kommer vi att gå igenom vad det kan tänkas kosta med en platta på mark, istället för krypgrunder, som oftast är något billigare om man ser till endast betongarbetet.

Kostnaderna för att gjuta en betongplatta i Stockholm är cirka 2400 kr/kvadratmeter, exklusive moms) vilket gör det ganska enkelt att uppskatta kostnaderna för din totala yta. Eftersom att denna prisangivelse är hämtad från Stockholm, där priserna är som allra högst, kan du då se det priset som du räknar ut som det högsta man kan tänkas betala, och det är inte lika dyrt på andra platser i landet. I det uträknade priset ingår lite olika saker, nämligen;

– Vattenburen golvvärme
– Dränering
– Vatten- och avloppsledningar
– Grundisolering
– Betonggjutning
– Indragning av vatten och avlopp
– El och telerör, max 10 meter

Arbetet för det priset förutsätter att byggarna bedömer att det är möjligt för dig att faktiskt få en betongplatta som grund, det vill säga att marken du bygger ditt hus på tillåter det. I detta pris ingår inte heller kostnaden för uppfarter eller eventuell sprängning. Samma arbete kostar i Malmö 1800 kronor per kvadratmeter, exklusive moms.